Barcelona Turisme
TikTok Pinterest Youtube Instagram facebook Twitter

Enllaç al web principal de Barcelona Turisme. S’obre finestra nova

Barcelona, per un turisme accessible
Què visitar Transports Serveis d'interès On dormir FAQ Enllaç al vídeo Easy Barcelona per a un turisme accessible. S'obre a una finestra nova

Sou a: / Tots / MUHBA - Refugi 307


Barcelona ofereix opcions interessants tot l’any i obre les portes a tothom. Aprofiteu que el sol brilla per passejar i banyar-vos a platges accessibles. Viviu la naturalesa de Gaudí amb les mans, afegiu visites en llengua de signes o espectacles amb audiodescripció als vostres plans... Necessiteu més idees? Les trobareu amb el CERCADOR o amb la TAULA RESUM de llocs d'interès accessibles!

Cercador de llocs d'interès accessibles

Tipus de discapacitat

MUHBA - Refugi 307

MUHBA - Refugi 307

El 13 de febrer de 1937, Barcelona vivia el primer dels 192 bombardeigs de l'exèrcit de Franco en plena Guerra Civil. Amb aquest atac, la població civil esdevenia protagonista involuntària de la guerra. Per afrontar aquesta situació, es va crear la Junta de Defensa Passiva encarregada de salvaguardar les vides dels veïns. Els primers llocs que es van habilitar com a defensa van ser els soterranis de les cases i la xarxa de metro. Però en intensificar-se els bombardeigs, es va començar la construcció de refugis amb la col·laboració popular.

Entre el miler llarg que es van fer en aquells anys, hi ha l'anomenat Refugi 307, avui un dels centres d'interpretació històrica que presenta el Museu d'Història de Barcelona. Aquest refugi consisteix en prop de 400 metres de túnels de volta d'1,6 metres d'ample i 2 d'alçada. Al llarg del recorregut pel refugi es poden conèixer les condicions de vida que es van donar entre les seves parets, i es poden observar les diverses estances que el formaven, com ara els lavabos, una font i una infermeria, entre altres. Construït al carrer Nou de la Rambla, 169, del barri del Poble Sec, és tot un testimoni de la crueltat de la Guerra Civil.

Dades generals


Adreça: Nou de la Rambla, 175 (08004). Barcelona
Telèfon: 932 562 100
Web: www.museuhistoria.bcn.cat
E-mail: museuhistoria@bcn.cat
Horari: Diumenges, visites comentades a les 10.30 (anglès), 11.30 (castellà) i 12.30h (català). Places limitades. Imprescindible reserva prèvia.
De dilluns a dissabtes, només grups amb reserva prèvia.
Festius tancat.


Tornar a l'índex de la fitxa

Dades d'accessibilitat


El refugi antiaeri 307 de Barcelona és parcialment accessible amb cadira de rodes per la pròpia configuració de l'espai. El recorregut pels túnels presenta algunes dificultats d'accessibilitat. És recomenable que els visitants amb mobilitat reduïda vagin acompanyats

El personal ha rebut formació en atenció al Client amb discapacitat.
S’admeten gossos pigall i gossos d’assistència en tot el recinte.

Contacte per a consultes d'accessibilitat i reserva de visites adaptades: Tel 932 562 122, o reservesmuhba@bcn.cat

Discapacitat visual
La visita al Refugi és totalment adequada i recomanable per a persones cegues.

Indicacions per arribar: El carrer Nou de la Rambla, on es troba el Refugi, és perpendicular a l'avinguda Paral·lel. Heu d’agafar Nou de la Rambla en sentit Montjuïc (notareu que fa pujada a mida que aneu caminant) i fer el recorregut per la vorera de l’esquerra.
Si veniu des de Paral·lel heu de creuar tres carrers perpendiculars a Nou de la Rambla i després del quart, caminar uns 50 metres. Notareu que acaba un mur a la vostra esquerra i que hi ha una porta metàl•lica, com de garatge. Aquesta és l’entrada del refugi.

El discurs dels guies és descriptiu i entenedor i durant el recorregut es poden tocar elements originals que ajuden a comprendre com era el refugi durant la Guerra Civil així com els elements bàsics de la seva construcció: una pica de marbre, les voltes catalanes fetes de maó, els forats de la cambra d’aire de l’infermeria, els “calaixos” d’obra per a guardar utensilis, etc.

Cal tenir en compte que, tot i que a la majoria del recorregut l’alçada és de 2,10 m, en un petit passadís és força inferior i per tant caldrà que el guia o els acompanyants avisin a les persones amb discapacitat visual del risc de topades. També caldrà anar amb compte en alguns indrets en els que el terra és una mica irregular.
Gos pigall Elements tàctils
Discapacitat auditiva
S'ofereixen visites guiades en llengua de signes. Imprescindible reservar amb antelació.

Llengua de signes
Discapacitat motriu: accessible amb ajuda
Entrada i sortida:
- La porta d'entrada és metàl·lica, batent i té una amplada de 84 cm.
- La porta de sortida és metàl·lica i té una amplada de 86 cm. Atenció: hi ha un graó que fa 20 cm d'alçada.
Entre la porta d'accés al recinte i l'entrada als túnnels hi ha una zona d'exposició, amb plafons i fotografies, accessible i habilitada amb una plataforma de fusta.

Circulació per l'interior:
A l'interior dels túnnels hi ha passos estrets que poden dificultar la circulació de persones en cadira de rodes. El paviment és de terra compactada i hi ha humitat en algunes zones.
El recorregut pels túnnels té 4 rampes, amb trams que fan entre els 5 m i els 7 m, una amplada lliure de pas entre 76 cm i 1,36 m, i una inclinació que oscil·la entre un 7% i un 20%.

Lavabos:
Hi ha un lavabo adaptat.
La porta fa 86 cm d'ample. Hi ha una barra de suport abatible a l’esquerra del WC i una altra fixa a la dreta. Sota el rentamans hi ha un espai lliure que permet l'aproximació frontal.

Data de l'última actualització: 05/07/2023

Tornar a l'índex de la fitxa
Mapa del Web   Enllaços d'interès   Agraïments