Barcelona Turisme
TikTok Pinterest Youtube Instagram facebook Twitter

Enllaç al web principal de Barcelona Turisme. S’obre finestra nova

Barcelona, per un turisme accessible
Què visitar Transports Serveis d'interès On dormir FAQ Enllaç al vídeo Easy Barcelona per a un turisme accessible. S'obre a una finestra nova

Sou a: Accessibilitat

Accessibilitat

Tenim el compromís de facilitar la navegació al major nombre possible d'usuaris. Per això s’utilitzen tecnologies estàndard establertes pel W3C (World Wide Web Consortium), seguint les directrius d’Accessibilitat WAI 1.0 en el seu nivell AA.

Disseny accessible

Aquestes pautes tenen com a funció principal guiar el disseny perquè el contingut es pugui convertir fàcilment a altres formats i fer que sigui comprensible i navegable per a tot tipus d’usuaris, independentment del navegador, les ajudes tècniques (lectors de pantalla, etc.) o el dispositiu o equip (mòbil, PDA, etc.) que utilitzin.

Això significa que tant una persona amb algun tipus de discapacitat com qualsevol altra que es trobi en una circumstància que dificulti l'accés a la informació de la pàgina web, pugui accedir als continguts amb èxit.

Entre aquestes pautes cal destacar la possibilitat que la persona usuària pugui canviar la mida del text a la que li convingui més, o desactivar el disseny predefinit del Web perquè els continguts es vegin de manera més clara.

Com navegar pel web

Seguidament trobareu una sèrie de pautes que us facilitaran la navegació.
Estructura web
A la portada del web Barcelona-access hi ha quatre enllaços a quatre grups de contingut diferents, als quals hi podeu accedir de manera convencional o bé utilitzant les tecles ràpides que us llistem a continuació. També podeu accedir a dos enllaços més des de la portada que són la secció d’Accessibilitat on us trobeu actualment i la de Preguntes freqüents (FAQ).

Tecles ràpides:
  • Accessibilitat alt + 0
  • Què visitar alt + 1
  • Transports alt + 2
  • Serveis d'interès alt + 3
  • On dormir alt + 4
  • Preguntes freqüents alt + 6

Tant a la mateixa portada com si entreu dins de cada bloc d’informació, sempre trobareu el menú de navegació que us permetrà accedir a qualsevol d’aquestes seccions des de qualsevol pàgina del web.

També podeu navegar per encapçalaments ja que aquests estan degudament etiquetats i us permetran anar directament als diversos blocs de continguts o als diferents menús sense haver de llegir tots els enllaços o tot el text.

Les taules que apareixen al web per a presentar continguts són totalment accessibles. Us recomanem que consulteu l’ajuda del vostre lector de pantalla per conèixer com navegar-les de forma adequada i treure’n el màxim rendiment.
Tot i així, aquestes taules no són imprescindibles ja que els continguts que s’hi mostren es trobaran igualment fent servir els cercadors dissenyats per a que puguin ser utilitzats de forma intuïtiva i àgil per a tothom.
Orientacions per a localitzar els continguts dins el web
Seguidament trobareu un resum dels continguts de cada secció del web per tal d’orientar-vos en la vostra cerca:

Elements i continguts de la portada:
  1. Menú principal d’enllaços on, si hi cliqueu, us durà a les seccions Què visitar, Transports, serveis d'interès, On dormir, i FAQ.
  2. Cercador general on podeu cercar per paraula clau.
  3. Les quatre icones principals que identifiquen els quatre grans tipus de discapacitat.
  4. Bloc de destacats on trobareu algunes recomanacions d’espectacles, exposicions, museus, etc accessibles. Aquest bloc anirà canviant en funció de l’actualitat.
  5. Enllaç als crèdits del web.

Elements i continguts de la secció Què visitar:
  1. El menú principal
  2. Un cercador per paraula clau, tipus de discapacitat, tipus d’equipament i zona. Podeu seleccionar diversos tipus de discapacitat simultàniament, i no seleccionar cap zona ni equipament en concret.
  3. Una taula que resumeix el nombre de registres que tenen algun element accessible que calgui destacar.
  4. Un cop feta la cerca que us interessi, trobareu un llistat d’equipaments ordenats de forma paginada on podreu entrar clicant sobre el nom.
  5. Quan entreu en un equipament trobareu una fitxa resum de les adaptacions generals i de les específiques per a cada tipus de discapacitat així com informació general sobre l’indret, la possibilitat de fer una reserva en alguns casos o de recomanar-lo. Igualment s’ofereix sempre a l’usuari l’opció d’enviar un comentari per tal de millorar la informació existent.

Elements i continguts de la secció Transports:

Aquesta secció està estructurada en dos grans blocs:
  1. Com arribar
  2. Moure's per la ciutat

Dins de cadascun trobareu seccions relatives a cada tipus de transport públic o privat, amb la corresponent informació sobre accessibilitat. En aquest cas no trobareu un cercador ja que accedireu a cada transport de forma intuïtiva fent servir l’estructura lògica d’enllaços i subseccions.

Elements i continguts de la secció Serveis d'interès:
En aquesta secció us moureu també com a la secció Transports, fent servir els enllaços que us duran a cada categoria, com ara Oficines d’informació turística, Ortopèdies, Taxis adaptats, etc.

Elements i continguts de la secció On dormir:
En aquesta secció trobareu novament un cercador que us permetrà cercar per tipus de discapacitat (amb opció múltiple), tipus d’allotjament, zona i preu.
S’ha donat prioritat a la cerca d’establiments accessibles abans que la disponibilitat per dates. Per tant, per a efectuar una reserva, ho podreu fer quan seleccioneu un allotjament i sigueu dins la seva fitxa.
Els resultats apareixen en llistes paginades i són fitxes informatives.

Icones i símbols

Al web Barcelona-access trobareu diverses icones que indiquen l’accessibilitat concreta de cada indret o servei. Totes elles estan degudament etiquetades per a poder ser llegides amb un lector de pantalla i contrastades per a que siguin visibles fàcilment.

Icones principals
Hi ha cinc icones principals, de color blanc sobre fons blau, que indiquen que hi ha algun element d’accessibilitat destacable.
Símbol de discapacitat VISUAL: Accessible per a persones cegues o amb baixa visió
Símbol de discapacitat AUDITIVA: Accessible per a persones sordes o amb dificultats d'audició
Símbol de discapacitat MOTRIU: Accessible per a persones amb mobilitat reduïda (PMR) o usuàries de cadira de rodes
Símbol de discapacitat MOTRIU AMB AJUDA: Accessible per a persones amb mobilitat reduïda (PMR) o usuàries de cadira de rodes
Símbol de discapacitat COGNITIVA: Accessible per a persones amb discapacitat mental, intel·lectual o psíquica
Altres icones addicionals per indicar serveis o recursos d'accessibilitat
També es fan servir altres icones, en aquest cas de color blau sobre fons blanc, per indicar les diverses adaptacions que cada museu, establiment, servei, etc. ofereix als visitants amb necessitats especials.
Els gossos pigall són admesos o trobaran bols d’aigua a l’equipament
Hi ha elements en sistema Braille (cartel·les, tríptics, etc.)
Hi ha audiodescripció (en directe, a l’audioguia, enregistrada, etc.)
Hi ha elements tàctils per a tothom o susceptibles de ser tocats per persones cegues
Hi ha bucle magnétic o d’inducció
Visites en llengua de signes (LS) o possibilitat d’intèrpret o de signoguies
Hi ha informació disponible en grans caràcters o bé ajudes òptiques

Ajudes per accedir al contingut

Mida del text
El disseny accessible permet que l'usuari/ària pugui ajustar les fonts a la mida que li convé. Aquesta acció es pot dur a terme de diferents maneres segons el navegador Web que s'utilitzi. En la taula següent es mostra l'acció de menú on es troba aquesta funcionalitat:

Navegador Acció de menú
Firefox Visualitza > Mida del text > Augmenta / Redueix
Internet Explorer Visualitza > Mida del text > Més gran
Internet Explorer Mobile Visualitza > Zoom > Más grande
Konkeror Visualitza > Augmenta la font / Minva la font
Opera Visualitza > Zoom > %
Safari Visualitza > Make text bigger

Disseny visual
El disseny accessible té en compte que el disseny visual es pugui desactivar i es pugui accedir al contingut en format d'una sola columna amb lletres negres sobre fons blanc (segons la configuració per defecte de la majoria de navegadors gràfics). D'altra banda, també hi ha navegadors Web que permeten seleccionar un full d'estil personal, per adaptar la presentació a les necessitats de l'usuari/ària. En la taula següent es mostra l'acció de menú on es troba aquesta funcionalitat:

Navegador Acció de menú
Firefox Visualitza > Estil de pàgina > Sense estil
Konkeror S'ha de modificar la configuració de l'aplicació
Opera Visualitza > Estil > Mode autor

Nota:
Els navegadors esmentats en les dues taules anteriors corresponen a alguns dels navegadors més emprats. En cap cas vol ser una llista de navegadors recomanats per Turisme de Barcelona.

Configuració tècnica

Pàgines web
Juntament amb els estàndards d'accessibilitat Web, s'ha adoptat l'estàndard XHTML 1.0 per al marcatge del contingut i els fulls d'estil en cascada (CSS) per al disseny, i s'ha evitat utilitzar tecnologies de propietat que condicionen l'ús de determinats aparells o navegadors. Aquests estàndards garanteixen l'accés a la informació a través de qualsevol dispositiu de navegació que segueixi els estàndards i les recomanacions del W3C.

Formats de contingut
En alguns casos, podria ser que les pàgines XHTML es complementin amb continguts disponibles en altres formats de presentació. En aquests casos, ja que és possible que no hi hagi un format estàndard i obert (o potser hi és, però el seu suport no està generalitzat) s'ha optat per formats molt implantats i amb connectors (o plugins) gratuïts.
Mapa del Web   Enllaços d'interès   Agraïments